Artiklar | Articles

*** 2010-08-31
Projekt CW
Efter att ha suttit och sett hur poängen flugit förbi i NAC-testerna och möjligheten till att med små effekter nå långt från tex en bergstopp tog jag ett beslut att försöka lära mig CW. Efter att ha intervjuat CW-rävarna i SK5DB så fick jag klart för mig att tid är en avgörande faktor här. Ganska snart stod det klart för mig att för att köra tester behöver man kunna avläsa ett anrop med blixtens fart… Detta övades hårt via en massa bra program. Efter ett tag så tyckte jag att mina kunskaper var goda i denna konst.

På med radion, in med nyckel, å CQ CQ CQ de SA5BJM gick med en bra fart ut i rymden. Sen, hände det som jag inte riktigt tänkt på.. Ett svar! Men vad var det där?? Hur var det man slog frågetecken?? Paniken kom som en blixt från klar himmel, svetten dröp, men gud vad göra nu? Som tur är har vi ett flertal rävar som har en vana att vara QRV på 2m Rep här i staden. Under brinnande QSO ropade jag kvickt upp SM5CQR och frågade hur man skulle göra nu då? Sin vana trogen utan att ens bli stressad fick man lite tips av Rolf. Åter till nyckeln var det ingen kvar… Ajajaj, men nu kunde man ju i alla fall lite till, dididadadidit! Kanon! Jag skulle tro, att alla de som försökte svara på CQ CQ CQ de SA5BJM å ibland (HA5BJM, SAHBJM) har nog aldrig fått träna så mycket på just dididadadidit!
Kombinationen av en helt orädd inställning till att lära sig något nytt å att inte vara rädd för att göra bort sig resulterade i att det blev några rader i loggen med cw som mode!

Telefonerna gick varma hos mina kära klubbkompisar i SK5DB! Frågorna bara sprutade fram efter att man stött på något nytt problem, -Vad betyder NN?? FB?? Inte helt lätt när man är ny, men sakta å med små framsteg å stora fall så kom jag fram till en nivå som var mindre usel!

Nu skulle det köras portabelt från SOTA, ja vist det var ju en baggis för en bergsget som jag att klättra upp på ett motlut å bära x antal kilo med saker. Upp med en mast å på med radion, CQ CQ CQ de SA5BJM SOTA..
Här blir det lite svårt att i text återge hur en IC-703 med 500 filter låter, när som jag upplevde det alla ropade samtidigt! Ingen ordning alls, alla ropade samtidigt å fort gick det med! Å efter att ha slagit QRZ? Blev det inte bättre! QRS PLS gav inte heller någon bra effekt.. Här krävdes mer handfasta förändringar! Efter att ha träffat SM5DGA (Den gamla amatören) så frågade jag lite försiktigt om farbror skulle vilja följa med ut på en tur till en kulle å köra lite radio? Absolut blev svaret!
Tillbak på kullen några dagar senare vässad till tänderna med ström å radio och allt man kan behöva så slog jag åtet ett anrop! Å det blev ett drag som inte liknade något som jag upplevt! Herre gud, finns det så många som hör lilla mig? DGA frågade om jag inte skulle köra någon? Vem då?
-Ja du kan ju börja med OK2…. Han gick ju bra! Hur Fxx..hörde ha det? -Å sen kan du ta han DL5…Inte nog med att alla sände samtidigt, de körde QRQ (mycket fortare än 40 takt) också! I skogen på Gullberget i ett hav av mygg fick jag min första lektion i hur man betar av en pile och kör CW på riktigt! Jag lärde mig mer på denna korta tid än jag lärt mig av något av alla dataprogram hemma i soffan i den subtropiska miljön!

Hemma i klubbstugan å med en 3el beam jagades rara dx på cw med DGA och övriga i klubben som lärare. Lärdomen om hur man tar sig igenom en pile från andra sidan handlar om feeling och rutin! Å vips så var både små öar som man inte viste ens fans å andra avlägsna länder i logen!
Det borde ses som ett kall för de som behärskar denna konst (utdöende?) att lär de nya amatörerna konsten att köra CW! Inte bara sitta med lurar å lyssna på ett band utan att lära ut alla finesser samt sitta med å stötta när vi nya försöker. Dagens ungdom är mer orädd och är inte ett dugg fega för att pröva nya saker. Som lärare i naturvetenskap ser jag hur man utan större rädsla ger sin in i det laborativa arbetet med glädje. Ett nytt data program lär de sig innan vi lite äldre fått av plasten på kartongen.


Nu är det så att jag inte är den enda i klubben som beslutat att lära mig den ädla konsten CW. Min parkamrat och till lika operatör i SA2ME Patrik (SA5BDS) tränar även han på CW. För den inbitne lyssnaren så är det inte omöjligt att man kan ha uppsnappat ett besynnerligt märkligt QSO på CW, där förutom det vanliga RST och CALL å 73 även kan ha smugit sig in ett par självklara ord som tex ”smörgåstårta” ”kvalsterutrotare” ”Mississippi” å andra bra ord att träna på!

Ni nu som kan det här och har bemöda er att läsa denna mycket personliga artikel ta er tiden nu å ring de nya amatörerna i eran klubb och se till att de får sitta med å lära sig vilken fantastisk hobby vi har och vad möjligheterna med CW innebär!
73de
SA5BJM
Johan

*** 2010-01-06
Vad gör man inte för att bli QRV..?

Efter att väckts av en mycket otrevlig och monoton signal från min väckarklocka i en okristlig tid på en röd dag, packades min HF-rig samt en del bar att ha saker ur min 20 fots container  (som förvaras i mitt lilla förråd) för att bli QRV på 80 metersbandet från QTH Ribbingebäck. I samband med val av klädsel kikade jag som hastigast på termometern i köket, den visade -24 grader, brrrrr...

Början på en problemfylld dag.
När ytterdörren öppnades så stod där en vägg av tätpackad luft med en mindre behaglig temperatur å väntade ivrigt på någon att kyla ner. Väl framme vid bilen möts jag av ett mindre trevligt välkomnade, samtliga dörrar och även backluckan på bilen har fryst fast under natten. Efter en avsevärd massa våld och ett hav av icke rumsrena ord lyckades jag öppna dörrarna samt ta mig in i bakluckan. Pust. Färden gick nu mot mitt störningsfria QTH för att köra 80 meter med min goda vän SA5BCG som befinner sig uppe i Sälen. Undra hur han tänkte då han tog med sig ett fiske spö dit på vinter... Det ska bli skönt att komma ut till stugan å köra lite radio satt jag och tänkte i bilen under färden. Då slog det mig en tanke att värmen inte är på i stugan, en blick på termometer i bilen visade -29 grader då jag susade förbi SM5YZEs QTH.

Plogbilen
Som en del av vårat samhälle ingår plogning av vägar, ja just vägar inte infarter vilket jag blev påmind om när jag skulle svänga in på gården vid stugan. Plogbilen hade lämnat ett par kubik snö just där, på min uppfart. Suck. Efter ett par meters pulsande kom jag in i stuga bara för att mötas av en rå men härlig kyla inne i stugan, -22 grader, friskt! Ingen som stoppar en stenhård norrlänning!

Antenner...
Efter att värmen slagits på i stugan begav jag mig ut till min magiskt fina dipol för 80 meter som vajade så vackert mot den blåa himmelen. Då matarledningen tas bort efter avslutad aktivitet så var uppdraget att fästa denna högsta prioritet. När jag då, där i snön med en stel koaxialkabel i handen i -28 graders kyla inser att den frusit fast i bägge ändarna så kommer en icke av etniska skäl här återgiven ramsa i ett betydligt högre ton val än på parkeringen, förkortas här med endast, Helvete! Efter att ha kylt ner mitt mycket ansträngda tålamod tillverkar jag ett kastlod som kastas över dipolen var efter jag lyckas med min ringa vikt hängande i repet få tag i mittpunkten och ansluta matarkabeln. Nu uppstår ett fenomen, mittpunkten hänger kvar på futtiga 2 meter över snön då jag avlastar den åter..

Test med BCG
På 1,8GHz bestäms frekvens på 80 meter för test. Resultatet av detta var att jag med 100 watt kunde få en vissling igenom till BCG! Min i vanliga fall så magiska dipol visar nu en SWR som är bedrövlig och skadlig för rigen.

Flink med hammare...
Efter en kort fundering kommer jag på iden att höja mitten på dipolen med hjälp av en mycket lång bräda vilket jag ska spika ihop lite kvickt. Alla som har läst hållfasthetslära vet att metaller uppvisar en annan egenskap vid lägre temperaturer... Spikar som är av just metall visade sig följa Hooks lagar å blev till perfekta U-fomade spikar... Efter att ha tagit alla ord som enligt reglementet inte ska användas vid radiotrafik åter igen så fick jag ihop min mycket långa träkonstruktion. Mittpunkten svävar nu ca 7 meter över snön, perfekt!

Nya test..
Nytt test med BCG gav åter igen samma resultat! Inne temperaturen i stugan var nu nästan bara -5 grader... Då tår och fingrar även följer Hooks lagar så beslutade jag mig för att avbryta detta äventyr och på rekordfart packa alla saker.

SM5YZE
I bilen ropade jag kvickt upp YZE å beställde kaffe å bulla på silverfat och styrde med högsta fart mot Sven-Erik. Efter att ha tinat och fått lite bullar blev det testkörning av YZEs QRP-rig. Inte alls imponerade.. Brutalt fina saker men även ett fantastiskt QTH för DX! YZE visade sig vara en djurvän av högre rang då han mitt under fikat gick ut och likt "Mannen som talar med hundar" pratade med en flock på 7 fasaner utanför köksfönstret samtidigt som dessa fick frön av denne djurvän! Jag erbjöd mig omedelbart att omvandla dessa fjäderbollar till en härlig gryta med fick avslag på begäran om jakt.. Tackade för kaffe å DX och begav mig hem.

Hem ljuva hem
När jag kom hem slängde jag in alla saker å skyndade mig att krypa ner i sängen och önska att allt detta bara var en dålig dröm!
Men va gör man inte för att bli QRV på en söndag?

73
SA5BJM